Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Aká je ideálna orientácia domu + naučte sa, ako zvoliť správnu polohu miestností v dome

Aká je ideálna orientácia domu + naučte sa, ako zvoliť správnu polohu miestností v dome

23.06.2021

Obrázok

V súčasnosti sa kladie dôraz na nízku energetickú nákladnosť stavieb. Aj z tohto dôvodu treba naplánovať, kde a ako by mali byť orientované izby.

Hlavné zásady orientácie miestností v dome

Ako inak, aj táto problematika zahŕňa množstvo aspektov a miestnych špecifikácií, preto neexistuje všeobecne platné pravidlo, ktoré by sa dalo aplikovať na všetky domy. Napriek tomu by ste sa pri umiestňovaní rodinného domu na pozemok mali riadiť podľa určitých zásad. Tie sa už potom dajú prispôsobiť na konkrétny projekt stavby podľa tvaru, veľkostí a orientácie stavebného pozemku.

Jednou z najdôležitejších zásad je podmienka, aby všetky obytné miestnosti a spálne mali nasmerované okná do záhrady a na slnečnú stranu. Ostatné miestnosti v dome by mali smerovať ku komunikácii a na severnú stranu. Určitý význam má aj smer prevládajúcich vetrov, nakoľko aj ten, podobne ako predchádzajúce skutočnosti, má svoj podiel na konečnom energetickom hodnotení stavby.

Denné svetlo v dome šetrí energie

Umiestnením denných miestností na južnú stranu zaistíte, že budú najintenzívnejšie vyhrievané slnečnou energiou a zároveň aj osvetlené denným svetlom. Týmto spôsobom poskytnete sebe a svojej rodine potrebné dávky vitamínu D a ušetríte tak na osvetlení ďalších miestností na prácu, hru či štúdium. 

Určite však zainvestujte do žalúzií alebo roliet, ktoré ochránia miestnosť pred prehriatím v lete. Pomôžu určite aj listnaté stromy, ktoré v lete ochránia budovu pred nadmerným slnečným žiarením a v zime neobmedzujú prístup slnečného žiarenia do interiéru budovy.

Ako doplnkové osvetlenie miestností slúžia aj strešné okná, hlavne v podkroví a o niečo menej na prízemí. Podobne aj rôzne svetlíky a svetlovody dokážu významne presvetliť rôzne chodby, schodištia, garáže, komory, kúpeľne alebo toalety. Okrem toho, že pomáhajú prispieť k optimálnej pohode, takisto šetria energiu na svietenie počas dňa.

Tip: Ovládajte svoje rolety, žalúzie a brány pohodlne na diaľku

Optimálna poloha miestností v dome

  • Obývačka, jedáleň – využíva sa väčšinou od obeda do večera, vhodná je orientácia od severozápadnej až po juhovýchodnú stranu.
  • Spálňa - využíva sa na nočný odpočinok, preto je ideálne, ak do nej svieti ranné slnko (okná na východ).
  • Detská izba - hlavné využitie tejto izby je približne od obeda do večera, vhodná je preto severozápadná až juhovýchodná strana.
  • Garáž, pracovňa a podobné menej používané miestnosti umiestnite v severnej časti domu.
  • Hospodárske zázemie domu (sklady, špajza, kúpeľňa, komora) by mali viesť ku komunikácii a na neslnečnú stranu.

Kde vychádza a zapadá slnko

Ak si povieme, že slnko vychádza na východe a zapadá na západe, je to síce pravda, ale také jednoduché to zase predsa len nie je. To, že je naša planéta mierne naklonená spôsobuje, že slnko v lete vychádza a zapadá o niečo severnejšie a v zime zas o niečo južnejšie. Všetko to tiež závisí od toho, aké ročné obdobie práve je a na koľko je dané miesto vzdialené od rovníka.

Ako navrhnúť dom vzhľadom na polohu slnka

Ak vezmeme do úvahy polohu slnka, potom by sme projekty domov obdĺžnikového tvaru mali orientovať smerom od východu na západ, aby sme dosiahli čo najdlhšiu dĺžku južnej strany. Ak je to možné, bolo by vhodné, aby boli na tejto strane využité presklené plochy. 

Na severnú stranu sa zase navrhuje menej okien a menších rozmerov. Tu totiž môže letné slnko spôsobiť prehrievanie priestorov. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že správna orientácia domu vzhľadom na slnko dokáže výrazne zvýšiť pohodlie bývania a hlavne ušetriť až 10-20 % nákladov na vykurovanie.

Tipy, ako získať zo slnka maximálny úžitok:

  • Navrhnite správnu dispozíciu domu - pasívny dom s využitím solárnych ziskov by mal byť postavený na južnom svahu, čím sa zabráni extrémnemu zatieneniu. Ideálne je umiestnenie v polovici svahu, nakoľko vrchol je vystavený silnému vetru a v dolinách sa môže zbierať voda.
  • Vysaďte stromy - poskytujú príjemný tieň v horúcich letných dňoch a zároveň prepúšťajú do domu dostatok denného svetla. Najvhodnejšie sú listnaté stromy na južnej strane a ihličnaté na severnej.
  • Okná presvetľujú – umožňujú využiť prirodzené denné svetlo, ale zároveň v zime môžu odoberať teplo z domu. Platí, že dom by mal mať približne 5 % zasklenej plochy v pomere k podlahovej ploche domu.
  • Správne umiestnite príjazdovú cestu a parkovacie miesto -optimálne je umiestnenie na juh alebo na východ od domu. Počas leta sa tým zníži riziko prehrievania.
  • Využite vietor na pasívne chladenie – miestne prevládajúce vetry sú dôležitým faktorom pri orientácii stavby.

TipAko si vybrať vhodný pozemok na stavbu domu? Tipy + odporúčania

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov