Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

9 najčastejších chýb pri plánovaní kuchyne a ako sa im vyhnúť

9 najčastejších chýb pri plánovaní kuchyne a ako sa im vyhnúť

02.05.2024

Obrázok

Vhodne navrhnutá kuchyňa je praktická, pohodlná a účelová. Dokáže ušetriť veľa zbytočného stresu a času, ako aj zamedziť zbytočným kolíziám pri príprave jedla.

1. Malá pracovná plocha

Každá gazdinka vie, že pracovnej plochy pri chystaní jedla nie je nikdy dosť. Počítajte s tým, že pracovná plocha po stranách varnej dosky a drezu by mala byť minimálne 60 cm. Nezapratávajte si zbytočne pracovný priestor vecami, ktoré nevyhnutne nepotrebujete pri práci. Nožnice, nože, kefy na umývanie a ďalšie pomôcky strategicky zaveste na háčiky alebo vložte do stojana, ktorý je na to určený. Určite ich nenechávajte len tak ležať na pracovnej doske.

Tip: Otvorený priestor v dome ? Poznáme jeho výhody a nevýhody

2. Ťažko udržiavateľné povrchy

Všetky materiály použité v kuchyni by mali byť ľahko čistiteľné a umývateľné. Pri varení totiž rýchlo vzniká neporiadok, rozličné fľaky, kvapky či mastnota. Mnohé pôsobivo vyzerajúce prvky, ako napríklad leštené povrchy, drobné obkladačky za linkou či drevená pracovná doska vedľa drezu sa časom ukážu ako nevhodné a nepraktické.

3. Nepraktické usporiadanie priestoru

Aby išla práca v kuchyni hladko ako po masle, mali by na seba spotrebiče a pracovná plocha logicky nadväzovať. Najprv totiž potrebujete potraviny vybrať z chladničky, umyť ich, prípadne nakrájať na pracovnej doske a vložiť do hrnca. Preto je dobré začať od chladničky, v blízkosti ktorej by sa mala nachádzať umývačka riadu a drez. Pri dreze odporúčame umiestniť hlavnú pracovnú plochu a vedľa nej varnú dosku alebo sporák. 

Pozor si dajte aj na to, aby varná doska nebola vedľa chladničky (kvôli odvetrávaniu pár a teplotným rozdielom). Chladnička by zároveň nemala byť ďaleko od vchodu, aby ste nemali problém s vláčením a vykladaním nákupov. Samozrejme, rozmiestnenie nemusí do bodky kopírovať náš návrh, malo by odrážať aj pôdorys kuchyne a možnosti pripojenia vody a elektriny, resp. plynu. Podstatou však ostáva, aby ste pri varení chaoticky neprechádzali niekoľkokrát cez celú kuchyňu.

4. Nedostatočné osvetlenie

Na prácu v kuchyni len jedno centrálne svetlo v žiadnom prípade nestačí. Môžete si byť istí, že ak nebudete dobre vidieť na krájanie, miešanie alebo varenie, čoskoro vám to bude prekážať. Preto sú doplnkové svetlá v podobe bodových svetiel alebo LED pásikov umiestnenými pod hornými skrinkami skvelé riešenie na osvetlenie pracovnej plochy. Osvetlenie hrncov na varnej doske potom zaistí aj odsávač pár.

5. Chýbajúci digestor

Prítomnosť digestora v kuchyni oceníte hneď z viacerých dôvodov. A je jedno, či sa rozhodnete pre komínový či výsuvný model. Nielen, že zamedzíte nepríjemnému zápachu vznikajúcemu pri varení, ale zároveň zabránite usadzovaniu mastných výparov. Okrem toho nebudete mať problém s plesňami a hnilobou. 

6. Priveľa otvorených políc

Otvorené police pôsobia efektne, najmä ak na nich máte vystavený krásny riad alebo zaujímavé doplnky. Zbytočne veľa otvorených políc však kuchyni na upratanom vzhľade určite nepridá. 

Vďaka nim môže miestnosť vyzerať chaoticky a neprehľadne. Okrem toho sa na otvorených policiach bude neustále usádzať prach.

7. Nedostatok úložného priestoru

Miesta na odkladanie kuchynského riadu, hrncov, náradia, potravín, korenín a množstva ďalších potrebných vecí nie je nikdy dosť. Využite priestor v kuchyni na maximum napríklad inštaláciou horných priehradiek a skriniek až po strop. Ďalšou možnosťou je investícia do viacúčelových kuchynských spotrebičov, ktoré robia niekoľko vecí naraz, čím skvele ušetríte miesto v kuchyni.

8. Malá a krátka kuchynská batéria a plytký drez

Aj takú na prvý pohľad nepodstatnú vec, ako je kuchynská batéria, netreba podceniť. Odporúčame zvoliť si vyššiu batériu s vyťahovacou sprchovou hlavicou, ktorou môžete hravo naplniť aj ťažký hrniec priamo na varnej doske vedľa drezu. Aj drez by mal byť dostatočne hlboký, približne tak, aby ste boli schopní naplniť vodou vyššiu vázu alebo veľký hrniec. 

9. Vynechanie špajze na potraviny

Ak máte pocit, že špajza je zbytočnosť a nebudete ju potrebovať, skúste sa zamyslieť ešte raz. Tak, ako do chladničky odkladáte potraviny citlivé na teplotu, špajza je ideálnym miestom na uskladnenie trvanlivých potravín a konzerv, ale tiež na odkladanie zeleniny a ovocia. V prípade, že naozaj nemáte miesta nazvyš a špajza sa vám do domácnosti nevojde, môžete ju nahradiť vhodnou potravinovou skriňou, do ktorej sa zmestia všetky zásoby.

Tip: Biela verzus čierna farba v interiéri. Aké sú ich výhody a nevýhody?

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov