Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

6 tipov na využitie betónu v modernom interiéri

6 tipov na využitie betónu v modernom interiéri

03.09.2024

Obrázok

Betón, ktorý sa kedysi používal len pri stavbe základov, v súčasnosti zdobí nejednu súčasnú domácnosť. V tomto článku si ukážeme 5 praktických tipov, ako použiť betón v interiéri a kde sa dá efektne zakomponovať do obytných priestorov.

Prečo je betón v interiéri taký obľúbený

Je pevný a má všestranné použitie, pričom domovom dodáva jedinečný mestský šarm. Snúbi sa v ňom priemyselná estetika s elegantným, moderným dizajnom. Betón v interiéri však prináša oveľa viac:

  • Industriálny dizajn – betón s drsným, nedokončeným vzhľadom dodáva interiérom populárny priemyselný vzhľad. 
  • Minimalizmus - čisté línie a neutrálne tóny tvoria ideálne pozadie pre jednoduché moderné priestory bez zbytočností a prečačkaných dekorácií.

  • Trvácnosť a nenáročná údržba – betón ako materiál je mimoriadne trvanlivý a navyše sa ľahko udržiava.
  • Početné možnosti použitia - betón využijete na nesčíselné množstvo spôsobov, od stien a podláh až po nábytok a pracovné dosky.
  • Dokonalá prispôsobiteľnosť - betón môžete rozlične nafarbiť, vyleštiť alebo ponechať drsnú štruktúru či formovať ho do rôznych tvarov.

Náš tip: Túžite po dome s dostatkom denného svetla? Pozrite si náš projekt Vila 2359

Ako využiť betón v interiéri

Betón sa dá vďaka svojej mnohorakosti zakomponovať do ktorejkoľvek miestnosti v dome:

1. Podlahy – hoci sa to možno na prvý pohľad nezdá, leštené betónové podlahy sú nielen štýlové, ale aj ekologické. Nielen, že moderným domovom dodávajú industriálny charakter, dlhodobo si zachovajú svoj elegantný vzhľad. Navyše má betón schopnosť akumulovať teplo, takže v prípade, že máte podlahové kúrenie, podlaha bude príjemne teplá.

2. Steny - všestrannosť betónu môžete využiť aj na steny. Aj keď niekomu môžu pripadať chladné, ponúkajú skvelý neutrálny základ alebo pozadie pre mnohé interiérové štýly vrátane vintage, minimalistického, bohémskeho a industriálneho. Zaujímavý je aj pohľadový betón vo forme veľkoformátových dosiek. Osobitá textúra a neutralita robia z betónu vynikajúci podklad pre rôzne umelecké diela.

3. Otvorené priestory - leštený betón sa výborne hodí do otvorených pôdorysov, kde umocňuje pocit rozľahlého priestoru.

Maximalizujte prirodzené svetlo začlenením veľkých okien alebo sklenených dverí, ktoré umožňujú slnečnému svetlu odrážať sa na povrchu lešteného betónu a vytvárajú svetlú a vzdušnú atmosféru.

4. Strop - ak ho máte z betónovej konštrukcie, nechajte ho priznaný alebo použite rôznofarebné omietky či štruktúrované stierky.

5. Kúpeľňové a kuchynské pracovné dosky - betónové pracovné dosky sú elegantné, robustné a ľahko prispôsobiteľné. Či už ich použijete v kúpeľni alebo v kuchyni, vyzerajú moderne a sú mimoriadne praktické, čo im v týchto vysoko frekventovaných miestnostiach pridáva dobré body navyše.

6. Nábytok a bytové dekorácie – štýlové betónové stoly, dizajnové kvetináče alebo nadčasové dekoratívne lampy dokážu vniesť industriálny nádych prakticky kamkoľvek bez toho, aby preplnili miestnosť. Betón sa dá aplikovať na dosku stola alebo konferenčného stolíka, ale využijete ho tiež na lavice, stoličky, police a regály.

S akými materiálmi skombinovať betón

Ak chcete zabrániť chladnej a neútulnej atmosfére v interiéri, skombinujte betón s tzv. teplými materiálmi, ako je napríklad drevo, textil alebo kov. Tento zaujímavý kontrast nielenže zvýši vizuálnu príťažlivosť, ale vytvorí tiež príjemný ucelený dojem. Hra s textúrou prostredníctvom nábytku a doplnkov, ako sú plyšové koberce, textúrované čalúnenie a mäkké prehozy zjemní celkovú estetiku a vytvorí rovnováhu medzi surovosťou betónu a pohodlím obytného priestoru.

Pre závan prírodnej sviežosti nezabudnite vo vnútri vhodne umiestniť interiérové rastliny. Strategické usporiadanie rastlín v rôzne veľkých kvetináčoch dodajú priestoru nádych života a harmónie. Kontrast medzi prirodzenými, nepravidelnými tvarmi rastlín a industriálnym vzhľadom lešteného betónu je vizuálne naozaj pôsobivý. 

Betón má v interiérovom dizajne pevné miesto

Rastúci trend používania betónu v interiérovom dizajne vnáša do obytných priestorov vzrušujúce spojenie urbánnej estetiky a modernej elegancie. Môžete si byť istí, že ak sa budete riadiť našimi praktickými radami, premeníte svoju domácnosť na originálne a sofistikované bývanie.

Tip: Otvorený priestor v dome ? Poznáme jeho výhody a nevýhody

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov