Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

10 tipov ako zväčšiť malé priestory v dome či byte

10 tipov ako zväčšiť malé priestory v dome či byte

08.05.2022

Obrázok

Ak musíte do malého priestoru vtesnať všetok svoj nábytok, často sa môžete cítiť stiesnene a klaustrofobicky. Naučte sa, ako premeniť malé izby na väčšie.

Finta vo zväčšovaní miestností spočíva v tom, že oklamete oko a prinútite ho vnímať viac priestoru pomocou troch jednoduchých konceptov: mierky, svetla a pohybu.

Tip: Zariaďovanie a návrhy interiérov pre nové projekty domov v katalógu Euroline

1. Zmenšite mierku

Výber vhodného nábytku do malého priestoru je založený predovšetkým na proporciách. Jednoducho povedané, ak sa nejaký kus nábytku dotýka hranice miestnosti, či už hore alebo do strán, je príliš veľký. Ak chcete vytvoriť pocit priestrannosti, vždy nechajte medzi bokmi nábytku a stenami trochu vzduchu. Jedinú výnimku tvorí posteľ; napríklad kráľovská posteľ umiestnená medzi dvoma stenami vytvorí útulné zákutie na spanie.

Vyhnite sa tiež ťažkým kusom, ktoré zaberajú príliš veľa úžitkového priestoru v miestnosti. Ak túžite po veľkom, výraznom kúsku, napríklad po obraze alebo zrkadle, zaveste ho na stenu. Nezaberajte cenný obytný priestor tým, že ho položíte na podlahu.

2. Držte sa pri zemi

Nábytok, ktorý je nižšie pri zemi, vytvorí v miestnosti pocit otvorenosti jednoducho tým, že nad ním zostane viac priestoru. V spálni zvoľte nízku posteľ alebo dokonca skúste umiestniť matrac priamo na podlahu. 

3. Stavte na ľahký nábytok na nožičkách

Vytvorenie ilúzie väčšieho priestoru opäť spočíva v navodení pocitu otvorenosti a vzdušnosti. Nábytok na nožičkách umožňuje svetlu a vzduchu prúdiť nielen nad ním, ale aj pod ním a okolo neho, takže sa zdá, že sa vznáša v priestore. 

4. Nezabudnite na nástenné zrkadlo

Ak uvažujete o vizuálnom zväčšení miestnosti, nesmiete zabudnúť na použitie zrkadiel. Tie sú totiž ideálne na zdôraznenie pocitu otvorenosti priestoru. Nielenže odrážajú svetlo, ale odrážajú aj výhľad, a tým klamú oko, aby vnímalo viac priestoru.

5. Zbavte sa závesov (a kobercov)

Ako sme to názorne videli pri zrkadlách, optické zväčšovanie miestností je založené predovšetkým na očnom klame. Záclony však bránia pohľadu von, aj keď nezakrývajú celé okno. Navyše, závesy a záclony miestnosť zbytočne zapratávajú, takže ich odstránením sa priestor vyčistí a zjednoduší. Ak chcete mať súkromie, pouvažujte nad žalúziami alebo ľahkými sieťovanými či látkovými roletami. V prípade, že sa závesov nechcete vzdať, použite závesnú tyč, ktorá presahuje okenný rám, aby ste mohli okno úplne odkryť. Rovnako aj koberce miestnosť opticky zmenšujú. Zbavte sa ich, alebo ich nahraďte jednoduchými a malými pokrovčekmi.

6. Vymaľujte priestory na bielo

Všetci vieme o reflexných vlastnostiach bielej farby. Otvára miestnosť, dodáva jej pocit vzdušnosti a svetla, pokoja a vyrovnanosti. Vymaľovanie stien a stropu rovnakým odtieňom bielej tento efekt ešte umocňuje. Okrem toho slúži na zmazanie hraníc medzi stenou a stropom, čo spôsobuje, že sa strop zdá byť v podstate vyšší

V malých priestoroch, ktoré môžu rýchlo začať pôsobiť preplnene, je biela dobrá voľba aj preto, že zjednodušuje a zjednocuje priestor. Ak sa obávate, že úplne biely priestor bude pôsobiť chladno a nevľúdne, skombinujte ho s hrejivými prvkami, ako je drevo, alebo textúrovanými prvkami, napríklad huňatým vlneným prehozom. 

7. Zvýraznite vertikálne a horizontálne prvky

Či už je to vysoká polica, zvislé obloženie alebo holá závesná žiarovka, použitie jedného prvku, ktorý zdôrazňuje vertikálny priestor v miestnosti, zvýši pocit otvorenosti. 

Napríklad vodorovné obloženie steny a stropu vytvára plynulý prechod zo steny na strop, ktorý zdôrazňuje výšku a šírku miestnosti. Všetko spočíva vo vytvorení pocitu pohybu. Podobne ako nábytok na nožičkách, vytvárajúci pocit dynamiky, alebo zrkadlá, odrážajúce svetlo a výhľad späť do miestnosti, všetko, čo spôsobuje, že váš pohľad zámerne a usporiadane cestuje po miestnosti, ju opticky zväčší. 

8. Nezastavajte si cestu

Pri riešení malej miestnosti sa človek prirodzene snaží maximalizovať priestor tým, že všetky kusy nábytku odsunie na okraj. Môže to však spôsobiť, že budete narážať do vecí, čo len posilní nepríjemný klaustrofobický pocit. Niekedy je preto lepšie zoskupiť nábytok na jednej strane miestnosti, aby ste cez ňu mohli prechádzať bez prekážok.

9. Používajte priedušné tkaniny

Ak je to možné, vyhnite sa ťažkým materiálom a látkam, ktoré pohlcujú svetlo a zaťažujú miestnosť. Dokonalým príkladom ľahkého materiálu, ktorý zvýši pocit vzdušnosti v miestnosti, je ľan.

10. Predovšetkým sa snažte o jednoduchosť

Čím viac nábytku, vecí a vzorov máte v miestnosti, tým viac sa vám bude zdať preplnená. Vyhnite sa priveľkému množstvu drobností a zarámované diela sústreďte na jednu alebo dve steny. 

Zabudnite tiež na výrazné vzory a farby. Skúste farebne vymaľovať len jednu stenu alebo dvere a držte sa jedného odtieňa. Ak sa rozhodnete pre tapetovú akcentovú stenu, zvyšok miestnosti ponechajte jednofarebný alebo najlepšie biely. 

Tip: Výhody a nevýhody podkrovného bývania

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov