Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

10 dôvodov prečo si zariadiť domácnosť v industriálnom štýle

10 dôvodov prečo si zariadiť domácnosť v industriálnom štýle

23.09.2024

Obrázok

Každý máme nejaké preferencie, pokiaľ ide o obľúbený štýl interiéru. V konečnom dôsledku by však vhodne zvolený dizajn nemal len dobre vyzerať, ale mal by byť aj plne funkčný.

Práve taký je industriálny štýl, ktorý je čoraz populárnejší pre svoju jednoduchosť a nápaditosť. 

Hlavné prvky priemyselného interiérového dizajnu

Hoci má industriálny štýl určité kľúčové črty, ponúka veľký priestor pre kreativitu a flexibilitu. Dizajnové doplnky sa totiž dajú ľahko formovať tak, aby vám vyhovovali a zároveň vytvorili jedinečný vzhľad. Pre tento štýl sú príznačné najmä tieto prvky:

  • Kovové akcenty
  • Rekultivované drevo
  • Holé žiarovky
  • Vysoké stropy, veľké okná
  • Neomietnuté tehly
  • Neutrálna paleta farieb
  • Odhalené potrubia
  • Betón

Prečítajte si tiež: Tipy, ako vybrať farbu na stenu pre každú izbu v dome

1. Industriálny štýl je vysoko nadčasový

Ako už názov napovedá, tento štýl je odkazom na priemyselnú revolúciu. Ide o tzv. modernú, voľnejšiu interpretáciu štýlu, ktorý bol kedysi obmedzený len na továrne, sklady a výrobné haly. Výsledný dizajn, využívajúci prvky minulej éry, je možno trochu surový, ale zároveň elegantný, s jemným nádychom vintage (keďže mnohé typické predmety pochádzajú z pôvodných materiálov a výrobkov).

2. Zariadenie v industriálnom štýle je ľahko kombinovateľné

Prvky vyhotovené v modernom industriálnom štýle ľahko zladíte aj s inými štýlmi interiéru. 

Napríklad s rustikálnym vybavením vidieckeho interiéru, efektným art deco alebo s minimalistickým štýlom charakterizovanom výraznými geometrickými prvkami. Nezabúdajte, že voľba štýlu interiéru je dlhodobý záväzok, ktorý by vás nemal obmedzovať, pokiaľ ide o neskorší výber doplnkov.

3. Industriálny štýl presvetlí domácnosť

Priemyselný štýl využíva viac svetla. Je to založené na skutočnosti, že aj vo výrobných priestoroch tovární potrebujú pracovníci dostatok svetla z veľkých okien alebo umelého osvetlenia, aby mohli lepšie používať stroje a či kontrolovať výrobky. 

Pri pridávaní prvkov osvetlenia na zlepšenie estetických a funkčných aspektov svojho interiéru sa preto nemusíte nijako obmedzovať. Kombinácia prirodzeného svetla z veľkých okien a strategicky umiestneného umelého osvetlenia vám navyše pomôže zvýšiť produktivitu a zlepšiť koncentráciu.

4. Strohosť doplnkov hravo zjemníte zeleňou či farbami

Keďže je priemyselný štýl prirodzene mužnejší, v prípade, že ho chcete prispôsobiť ženskému osadenstvu, no neholdujete klasickým ženským doplnkom, viete ho zjemniť prírodnou zeleňou

V industriálnom zariadení sa dobre uplatnia aj koberce, vankúše a obrazy. Tieto nenásilné prvky dokážu vniesť do typicky betónového či tehlového dizajnu trochu hrejivého pocitu a farby. Pravdaže, netreba to s nimi preháňať. V opačnom prípade by totiž mohli potlačiť pôvodný vzhľad.

5. Jednoduchý výber farebnej palety 

Industriálny štýl je charakteristický svojimi neutrálnymi farbami. Základnými prvkami tohto dizajnu sú totiž prírodné, tlmené farby kovov, neomietnutých tehál, betónu a dreva. Pri voľbe farieb v takomto interiéri si tak môžete vybrať akýkoľvek jednofarebný či neutrálny odtieň

6. Priemyselný dizajn je ekologický a trvácny

Možno o tom ani neviete, ale pravdou je, že originálny industriálny štýl pochádza z obdobia, keď ešte neexistovali plasty, pena či iné syntetické materiály. Naopak, v popredí sú najmä tehly, kov, betón a správne ošetrené drevo, ktoré sa vyznačujú dlhou trvácnosťou.

7. Industriálny štýl dokáže byť minimalistický i luxusný

Tento dizajnový trend si začal získavať obľubu najmä v poslednom desaťročí. Medzi jeho kľúčové charakteristiky patrí hlavne úspornosť a jednoduchosť. V súčasnosti sa však aj pri ňom začína využívať viac druhov kovov, zamatové čalúnenie a luxusnejšie prvky v osvetlení, ktoré dodávajú tomuto minimalistickému trendu jemný nádych „glamour“.

8. Ponúka veľa miesta

Voľný priestor je niečo, čo každý vo svojej domácnosti potrebuje, no len málokto ho má naozaj dostatok. Nábytok v industriálnom dizajne zaberá skutočne minimum miesta, je odľahčený, pôsobí vzdušne, avšak ponúka veľa úložného priestoru

Ponecháva veľkú voľnosť pohybu navôkol, pretože sa nezameriava na hromadenie jednotlivých kusov nábytku vo vzájomnej tesnej blízkosti.

9. Industriálny dizajn nezaťaží vašu peňaženku

Veľmi dobrou správou je fakt, že ak sa rozhodnete pre priemyselný dizajn, nezruinuje to váš rozpočet. V tomto štýle totiž nákladné materiály a drahá výzdoba nehrá žiadnu rolu. Priznané tehlové steny, vytŕčajúce rúrky a káble vám pomôžu ušetriť a zároveň vyčarovať dokonalý trendový vzhľad.

10. Jednoduchá údržba

Priemyselný dizajn má byť funkčný a nenáročný na údržbu, takže je výbornou voľbou pre zaneprázdnených. Využitie surových materiálov prispieva k tomu, že opotrebovanie je menej nápadné a dotvára celkovú estetiku.

Tip: Ako vybrať podlahu, ak máte domáceho miláčika

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov